Samenwerking

Chapter levert eerste lichting zij-instromers aan zonnepaneel installateurs

Door Marco de Jonge Baas — Solar Magazine
Hier lees je het hele artikel
‘Enkele maanden geleden sjouwde ik nog verhuisdozen’

De eerste lichting zij-instromers heeft de weg naar zonnepaneel installateurs gevonden via het online platform van Chapter. Abdelhak Mulet Larbi is een van hen. ‘In dit werk zit veel meer toekomst.’
Er woedt een hevige slag op de arbeidsmarkt in de zonne-energiesector. Waar vakmensen schaars zijn, biedt het binnenhalen van zijinstromers kansen. Maar waar vind je die en hoe doe je dat? Chapter biedt een kant-en-klare oplossing; werving, selectie, opleiding en matching. Daarbij hanteert het een moderne online aanpak. Chapter.works werd maart dit jaar gelanceerd. Inmiddels zijn de eerste nieuwe talenten aan de slag bij zonnepaneel installateurs, waaronder Abdelhak Mulet Larbi.

Facebook
‘Ik werkte voor een verhuisbedrijf’, vertelt Abdelhak. ‘Dat was zwaar werk, ik wilde iets anders. Veel van mijn vrienden zijn zzp’er, bijvoorbeeld in de bouw en techniek. Dat leek mij ook wel wat, zonnepanelen leggen trok me daarbij aan. Er is veel vraag naar en er wordt afgerekend per zonnepaneel dat je legt en niet per uur. Maar ik kende het beroep natuurlijk niet echt. Ik wilde het leren en dat kan door echt bij een bedrijf aan de slag te gaan. Toen ik de advertentie van Chapter deze zomer op Facebook zag, twijfelde ik dan ook niet en klikte. Ik liet online mijn gegevens achter. 2 dagen daarna werd ik gebeld.’

Kort en krachtig
Chapter hanteert een grondige selectie aan de poort. Het beoordeelt mensen die over willen stappen naar werk in de pv-sector onder andere op hun motivatie, skills en fitheid. Abdelhak kwam hier met vlag en wimpel doorheen en kon aan de InstallQ geaccrediteerde online opleiding beginnen. Chapter biedt die zeer behapbaar aan, bijvoorbeeld in de vorm van video, spel en quizzen die in een eigen tempo kunnen worden doorlopen. ‘Ik studeerde iedere avond 20 minuutjes’, aldus Abdelhak. ‘De opleiding was leuk, kort en krachtig. Dat past bij mij. Ik was binnen 30 dagen geslaagd.’

In 1 keer raak
Halverwege zijn opleiding, nadat hij had bewezen gemotiveerd en succesvol te leren, nam Chapter contact op met Abdelhak om samen een profiel van hem op te stellen dat aan pv-installateurs kon worden gepresenteerd. Maar ook zijn eigen wensen en verwachtingen, bijvoorbeeld ten aanzien van maximale reisafstand, werden geïnventariseerd.

Die aanpak moet leiden tot een soepele match met een geïnteresseerde werkgever, die bij een succesvol traject de opleiding van een kandidaat van Chapter betaalt. In Abdelhaks geval was het in 1 keer raak. Hij kon na een sollicitatiegesprek en een meeloopdag aan de slag bij BeSolar in Schiedam. Inmiddels zitten ook zijn 4 weken praktijktraining en proeftijd erop en krijgt hij zijn diploma. Hoe bevalt zijn nieuwe baan?

Een echt vak
Abdelhak: ‘Het is allemaal heel snel gegaan. Enkele maanden geleden sjouwde ik nog met verhuisdozen, nu leg ik iedere dag zonnepanelen. Dat is een stuk leuker en BeSolar is een fijn bedrijf. Ik leer heel veel, bijvoorbeeld over allerhande verschillende soorten daken en het aansluiten van een zonne-energiesysteem. De volgende stap is meer leren over werken in de meterkast. In dit werk zit ook veel meer toekomst.’

En hoe zit het met Abdelhaks ambitie om zzp’er te worden? ‘Zonnepanelen leggen is niet zo moeilijk. Maar het is wel een echt vak. Kwaliteit en veiligheid zijn heel belangrijk; alle details moeten kloppen, anders kan er iets misgaan. Ik ben nu in loondienst en dat bevalt me prima. Er zal nog lang veel vraag zijn naar zonnepanelen. Eerst maar eens een jaar of 5 kennis en ervaring opdoen, en dan zien we wel weer verder.’